Συνταγές με το ψωμί

Μοναστηριακή Συνταγή: Πρόσφορο

Υλικά:
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
750 γρ. αλεύρι
200 γρ. προζύμι
νερό όσο πάρει για να γίνει ζύμη σφιχτή

Εκτέλεση:
Απο το προηγούμενο βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι όπως και στο ψωμί. Την άλλη μέρα κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το προζύμι. Διαλύουμε το αλάτι σε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή και έπειτα ρίχνουμε το νερό στη λεκάνη και ζυμώνουμε για περίπου 20 λεπτά.


Μετά σκεπάζουμε με μία πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά. Ξαναζυμώνουμε για 10 λεπτά και ξανασκεπάζουμε για άλλα 10 λεπτά. Ζυμώνουμε τρίτη και τελευταία φορά για 20 λεπτα.

Φτιάχνουμε τα πρόσφορα ως εξής: Πλάθουμε δύο μπαλίτσες και κολλάμε τη μία πάνω στην άλλη. Στην επάνω μπαλίτσα πατάμε δυνατά τη σφραγίδα. Έτσι σχηματίζεται ένα πρόσφορο. Κάνουμε το ίδιο, ώσπου να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε τα πρόσφορα σε ταψί αλευρομένο, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώσπου να φουσκώσουν. Με ένα ψιλό βελόνι τρυπάμε τα πρόσφορα στις τέσσερις γωνιές της σφραγίδας και στη μέση (επιφανειακά όχι μέχρι κάτω). Έπειτα τα ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου στο δυνατό.

Σημείωση: Στο Άγιο Όρος πριν αρχίσουν το ζύμωμα των προσφόρων, ανάβουνε λαμπάδα στο προσκυνητάρι με τις εικόνες της Παναγίας και του Αγίου της Μονής, το οποίο βρίσκεται μέσα στο προσφορείο. Η λαμπάδα θα καίει συνέχεια, ώσπου να βγουν τα πρόσφορα από τον φούρνο. Έπειτα θυμιάζουν και διαβάζουν την ειδική ευχή.

 

Σπιτικό ψωμί (βασική συνταγή)

Υλικά για 1 φραντζόλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι λεπτό
1/2 λίτρο νερό χλιαρό
20 γρ. φρέσκια μαγιά


Παρασκευή
Ανακατεύετε το αλάτι με το αλεύρι. Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο νερό και την προσθέτετε στο αλεύρι. Ανακατεύετε τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων σας και σταδιακά προσθέτετε και το υπόλοιπο νερό, δουλεύοντας πάντα τη ζύμη. Την αφήνετε να σταθεί για 20 περίπου λεπτά, σκεπασμένη με στεγνή πετσέτα. Της δίνετε το σχήμα της αρεσκείας σας και την αφήνετε για 1 ώρα να ανέβει. Ψήνετε το ψωμί, για 30 λεπτά, σε προθερμασμένο στους 220-250°C, ακουμπισμένο σε μια λαδωμένη λαμαρίνα. Το αφήνετε σε μια σχάρα να κρυώσει.



Συνταγή για Ψωμί, Χωριάτικο Γρήγορο και Εύκολο

Έτοιμο σε: 120′
Ποσότητα: 8-10 άτομα
Υλικά
300 gr. αλεύρι σκληρό κίτρινο
130 gr. αλεύρι για ολες τις χρήσεις
50 gr. αλεύρι ολικής άλεσης
30 gr. βρώμη
10 gr. νωπή μαγιά ή 8 gr. μαγιά στιγμής
380 ml. νερό περίπου
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Σουσάμι

Εκτέλεση βήμα-βήμα
Σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά!
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο.
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα και τις νιφάδες βρώμης.
Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το προζύμι που έχουμε ετοιμάσει.
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
-Αν χρειαστεί προσθέτουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ρίχνουμε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τις παλάμες μας δημιουργώντας μια φρατζόλα Ακολουθώντας τις κινήσεις των παρακάτω εικόνων ζυμώνουμε 3 – 4 φορές.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου.
Δημιουργούμε μια φρατζόλα ή ένα καρβέλι.
Σε καθαρή, λινή ή βαμβακερή πετσέτα, την οποία ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος, ένα μικρό ταψί ή φόρμα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και μπόλικο σουσάμι.
Ακουμπάμε την φρατζόλα και κλείνουμε την πετσέτα.
Αφήνουμε το ζυμάρι στον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε για 10 λεπτά, να διπλασιάσει τον όγκο του.
Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε σκεπασμένο άλλα 10 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Με γρήγορες κινήσεις αναποδογυρίζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι στον δίσκο ψησίματος το ταψί ή την φόρμα.
Χαράσουμε με ένα μαχαιράκι ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού σε 3-4 σημεία.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και άλλα 30 στους 180°C.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.



 Ψωμί ολικής άλεσης πολύσπορο

Συστατικά
Υλικά για 2 φρατζολάκια
  • 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης σταρένιο
  • 1,5 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. λάδι
  • χλιαρό νερό περίπου 400 ml ή όσο πάρει
* Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε 400 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως σιταρένιο 100 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως κρίθινο 100 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως σικαλένιο
Σπόρια για γέμιση
Νο1 : 1 κ.γ. νιφάδες σίτου 1 κ.γ. νιφάδες σίκαλης 1 κ.γ. νιφάδες βρώμης 1 κ.γ. ηλιόσπορος ή
Νο2 : 1 κ.γ. παπαρουνόσπορος 1 κ.γ. μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι) 1 κ.γ. σουσάμι

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι , το αλάτι , τη μαγία και το μέλι.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη
  • Έπειτα προσθέτουμε το λάδι και τα σπόρια που θέλουμε (όπως το μείγμα 1 ή το μείγμα 2) και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να ενωθούν στη ζύμη μας.
  • Στη συνέχεια σκεπάζουμε την λεκάνη μας με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
  • Μέτα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε 2 φρατζολάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει πρώτα λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να γίνουν διπλάσια.
  • Τέλος προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  • tips : Πριν φουρνίσουμε το ψωμί μας με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε 2-3 σημεία και αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω λίγο από τα σπόρια που βάλαμε στην γέμιση.
 (οι συνταγές είναι από το διαδίκτυο)